Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land dat bekend staat om zijn indrukwekkende natuur. Het land is grotendeels bergachtig, er zijn veel grote meren, watervallen, bergen en enorme stukken wildernis. Daarnaast kent het land vele nationale parken, natuurreservaten en wildparken. In deze gebieden komen ongeveer 20.000 verschillende plantensoorten en veel wilde diersoorten voor zoals de olifant, leeuw, buffel, luipaard en de neushoorn. De lange kustlijn van Zuid-Afrika bestaat grotendeels uit witte zandstranden, waar men ideaal kan zonnen en watersporten beoefenen. Zo kan men er o.a. windsurfen, duiken en zeilen. Daarnaast kun je aan de kust van juni t/m november walvissen en pinguïns spotten. Het is een schitterend land met een enorme variëteit aan landschappen en culturen. Het prachtige Zuid-Afrika heeft ook een boeiende historie en is door zijn vele facetten het gehele jaar door te bezoeken en als reisbestemming geschikt voor iedereen. De economie van het land draait grotendeels op het winnen van delfstoffen zoals goud, diamant, metalen en mineralen. De bevolking is veelal arm en leeft grotendeels van de landbouw.

Zuid-Afrika is te verdelen in drie hoofdlandschappen: het centrale hoogland (het Hoge Veld), het grote randgebergte en de kuststrook. De 1000 tot 1800 meter hoge, uitgestrekte binnenlanden van de Karoo worden onderbroken door bergtoppen en in het oosten begrensd door de Drakensbergen. Verder ligt er in het Oosten, Westen en Zuiden van Zuid-Afrika een smalle kuststrook. Het klimaat is warm, gematigd subtropisch. De bekendste van de vele vooral landschappelijke trekpleisters zijn het Kruger Nationaal Park en Kaapstad. In de Kaapprovincie zijn veel Kaaps-Hollandse huizen terug te vinden en wordt nog veel gebruikgemaakt van de sterk aan het Nederlands verwante Afrikaanse taal.

De rondreis begint met een vlucht van Amsterdam naar Johannesburg, na een overnachting hier gaan we op weg naar Moholoholo, wat gelegen is nabij het Kruger Nationaal Park. Het bezoek aan het vrij moeilijk begaanbare Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre gaat per speciaal vervoer. In dit centrum vinden we verweesde, gewonde, revaliderende en vergiftigde wilde dieren. Ook maakt u een tocht over de Panorama route. Deze route doet zijn naam alle eer aan door de spectaculaire vergezichten en natuurlijke bouwwerken, zoals de Blyde River Canyon en de Three Rondavels. De kosten hiervan zijn niet inbegrepen bij de reissom. In Moholoholo zullen we 2 nachten verblijven.

De dag en nacht daarna zullen we doorbrengen in een ander mooi deel van het Kruger Nationaal Park. Hier zult u kunnen genieten van een unieke flora en fauna in een bijzonder landschap. Indien u gebruik wilt maken van 4 x 4 vervoer, dan bent u een toeslag verschuldigd.

Daarna volgt een binnenlandse vlucht van Johannesburg naar Port Elizabeth. Van daaruit gaan we op weg naar het Addo Elephant National Park. U verblijft hier 2 nachten. In dit Nationale Park leven niet minder dan 450 olifanten. Maar of u ze allemaal zult zien………? Liepen hier in 1931 nog slechts elf olifanten rond, dankzij goed management zijn ze nu weer ‘massaal’ aanwezig. Naast deze imposante dieren is hier ook de rest van de Big 5 en zelfs de Big 7 inclusief walvissen en haaien vertegenwoordigd. Indien u gebruik wilt maken van 4 x 4 vervoer, dan bent u een toeslag verschuldigd.

Vervolgens rijdt u in enkele uren naar het Tsitsikamma Park waar we 3 nachten verblijven. Het schitterende Tsitsikamma National Park ligt aan de kust van de Indische Oceaan. De naam komt van de Khoi-stam en betekent ‘plek met veel water’. Het park is in 1964 gesticht en er zijn goed rolstoel berijdbare paden aanwezig. Het park is op sommige plekken slechts 1,5 kilometer breed maar het heeft wel een 80 kilometer lange woeste kustlijn die hier en daar wordt onderbroken door een strand. Hier heeft de Storms River zich een weg gebaand door de Tsitsikamma Range en duikt de zee in waar het National Park is gesticht. Het park kent hoge bergen, kliffen, dichtbegroeide bossen en fijnbos, die zo de zee in lijken te rollen. In het park leven meer dan tweehonderd vogelsoorten. Tussen de zwarte rotsen zitten veel mosselen, zwemt de zeldzame klauwloze otter en heb je grote kans dolfijnen boven het water uit te zien springen.

We zullen een dagexcursie gaan maken naar Plettenberg Baai en bezoek brengen aan Birds of Eden en het daar nabijgelegen Monkeyland. Entreegelden zijn niet inbegrepen bij de reissom.

Hierna bezoekt u Knysna, gelegen aan een prachtige lagoon, waar u 2 nachten verblijft. U zult zich in dit toeristenstadje geen moment vervelen. De Waterfront is een geschikte plek om te shoppen terwijl de baai zich bij uitstek leent voor allerlei excursies per boot.

U kunt hier een 1.5 uur durende boottocht maken met de bijvoorbeeld de John Benn, een dubbeldek drijvend restaurant dat naar de Knysna Heads vaart. De boot is rolstoelvriendelijk, toiletten zijn niet aangepast. De kosten hiervan zijn niet inbegrepen bij de reissom.

Voor ‘s avonds biedt Knysna een keur aan vis- en oester restaurants aan de waterkant. Oesters zijn dé delicatesse van Knysna. Hiervoor kunt u het beste naar Thesen’s Island gaan. Van juni tot november zwemmen hier walvissen vlak voor de kust. Het dorp Mossel Bay is een goede plek om te lunchen en een kaartje te posten in de daarvoor bestemde boom.

Daarna staan 2 nachten in Oudtshoorn op het programma. Onderweg rijdt u over de Outenniqua Pass, die de kustplaats George met de Kleine Karoo en Oudtshoorn verbindt. Oudtshoorn wordt ook wel de verenhoofdstad van Zuid-Afrika genoemd. De naam stamt nog uit de tijd dat de veren van de struisvogels wereldwijd in trek waren. In de periode vanaf 1900 tot 1915 was de veren boa een modetrend onder de rich & famous waardoor Oudtshoorn gouden tijden beleefde. Menig struisvogelboer bouwde in die tijd een groot huis, die in de volksmond verenpaleizen werden genoemd. De huizen zijn vaak van zandsteen gebouwd dat in de Langebergen veel voorkomt. In het centrum van Oudtshoorn is het C.P. Nelmuseum het meest aansprekende voorbeeld van deze bouwstijl.

In Oudtshoorn kan er optioneel een bezoek gebracht worden aan een struisvogelfarm en/of aan een traditionele braai (Typisch Zuid Afrikaanse BBQ). Of we maken een dagtocht door het prachtige landschap en bezoeken de kunstenaarsstad De Rust.

Hierna gaan we voor 2 nachten naar Stellenbosch dat in het wijngebied van de West Kaap ligt en waar u het charmante stadje Stellenbosch kunt bezoeken (optioneel is een bezoek aan het historisch museum mogelijk).

Na uw verblijf in Stellenbosch rijdt u naar de directe omgeving van Kaapstad voor 3 nachten verblijf. Hier staat een dagtocht gepland met bezoek aan Kaap De Goede Hoop, Boulders Beach en Chapmans Peak Drive. Verder staat op het programma een stadsrondrit met eventueel een bezoek aan Kasteel de Goede Hoop en indien het weer het toestaat is er ook een mogelijkheid om per kabelbaan de Tafelberg te gaan bezoeken. Verder is er een mogelijkheid om een dagje naar de Waterfront te gaan. Tot de mogelijkheden hier behoren winkelen, een bezoek brengen aan Robben Island of naar de Kirstenbosch Nationaal Botanische Tuin. Entreegelden zijn niet inbegrepen bij de reissom.

In het centrum van Kaapstad staat Kasteel de Goede Hoop. In opdracht van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) werd er rond 1670 een fort gebouwd dat nu bekend staat als oudste nog bestaande Europese bouwwerk in Zuid-Afrika. In het gebied rondom dit kasteel ‘de Goede Hoop’ staan onder andere een kerk, werkplaatsen, een bakkerij, woonruimtes, winkels en gevangeniscellen. Nu is er een militair museum te vinden en een tentoonstelling van de privé collectie van William Fehr (bekende zakenman die bijzondere kunst verzamelde).

Het Slave Lodge museum over de slaven van Kaapstad is te vinden naast de historische Groote Kerk aan de Adderley Street. Vroeger verbleven de slaven op dit plein terwijl hun eigenaren een dienst in deze kerk bezochten. Voorheen was dit museum meer bekend als het Culturele Historisch Museum. De slavernij is sinds 1838 hier officieel afgeschaft.

Een veel gefotografeerde wijk is Cape Malay Bo-Kaap. Deze multiculturele wijk ligt in het centrum van Kaapstad. Felgekleurde huisjes uit de 17e en 19e eeuw sieren dit prachtige stuk van de stad. Een aantal moskeeën en andere Islamitische heiligdommen liggen verspreid over deze wijk. Eén van de oudste gebouwen is het Bo-Kaap Museum aan Wale Street. Dit is een van de eerst gebouwde stenen huisjes. Met een bezoek aan dit museum ga je werkelijk een stap terug in de tijd.

Aan de Grand Parada vind je het prachtige gebouw “City Hall” van Kaapstad. Het is gebouwd in Renaissance stijl en heeft daardoor een vorstelijk uiterlijk. Regelmatig worden er concerten gegeven door het wereldberoemde Cape Philharmonic Orchestra. Op het balkon van “City Hall” heeft Nelson Mandela in 1990 na zijn vrijlating van Robbeneiland hier zijn eerste toespraak gehouden.

Een prachtig natuurfenomeen in Kaapstad is de duidelijk zichtbare Tafelberg. Deze beroemde berg van Kaapstad is een herkenningspunt die hoog boven de stad uitsteekt. Het hoogste punt van de iets meer dan drie kilometer lange berg is te vinden bij McLear’s Beacon op 1086 meter hoogte. De Tafelberg is met verschillende wandelingen te beklimmen. Iets minder vermoeiend is het om met de kabelbaan te gaan. Het uitzicht is zeer de moeite waard. Rondom deze beroemde berg is een nationaal park te vinden dat in 1998 is gesticht. In dit park zijn de Afrikaanse pinguïns te vinden en heel veel andere flora en fauna. Het park is ongeveer 35.000 hectare groot en nog altijd wordt het park uitgebreid. Let op de bavianen die je hoogstwaarschijnlijk in dit park tegen zult komen. Ze zijn niet allen even lief, maar wel altijd op zoek naar iets eetbaars.

Aan de voet van de Tafelberg en vlakbij de haven van Kaapstad ligt het gezellige Victoria & Alfred Waterfront. Dit is het middelpunt van het winkelgebied met restaurants en mogelijkheden voor het boeken en bezoeken van verschillende attracties en excursies. Verder zijn er markten met handwerken zoals bijvoorbeeld sieraden te vinden. Het merendeel is overdekt.

Vanuit het Victoria & Alfred Waterfront vertrekt ook de ferry naar Robben Island. Op dit eiland, een aantal kilometer ten noorden van Kaapstad, heeft Nelson Mandela een groot deel van zijn 27 jaar gevangenschap doorgebracht. In 1991 is er een einde gekomen aan de beruchte gevangenschap op dit eiland voor strijders tegen de apartheid. Tegenwoordig is er een museum te vinden waarin wordt verteld over hoe het democratische Zuid-Afrika is ontstaan.

Ten oosten van het Nationaal Park “Tafelberg” ligt de Kirstenbosch Nationaal Botanische Tuin. Er zijn verschillende wandelingen te maken tussen de meer dan 22.000 inheemse planten die het gebied rijk is. In de tuin is zelfs een stukje gereserveerd voor het onderhouden van geneeskrachtige planten die gebruikt worden voor het behandelen van een aantal kwalen. In een grote glazen overdekte serre worden planten gekweekt waaronder de Savanne, Fynbos en Karoo.

Boulders Beach is een beschut strand, bestaande uit inhammen tussen granieten rotsblokken, waaraan het zijn naam heeft te danken. Het is gelegen op het Kaapse Schiereiland, in de buurt van Simonstad in de richting van Cape Point, bij Kaapstad in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het strand is ook algemeen bekend als Boulders Bay. Het is een populaire toeristische locatie als gevolg van een kolonie van zwartvoetpinguïns, die zich hier in 1982 vestigden. Boulders Beach maakt deel uit van het Nationaal Park Tafelberg.

Chapman’s Peak Drive: Kaapstads mooiste slingerroute. Negen wonderschone kilometers vol zee- en bergzicht vlakbij Kaapstad. Vraag als toerist in Kaapstad tien locals om hun favoriete plekken in Kaapstad en je zult minimaal drie keer ‘You gotta do Chappies’ te horen krijgen.’Chappies’ is de bijnaam van Chapman’s Peak Drive, één van de beroemdste bezienswaardigheden in de omgeving van Kaapstad. Met zijn slingerende wegen en waanzinnige uitzichten is Chapman’s Peak Drive niet alleen een toeristische trekpleister, maar ook een populaire fotografie- en filmlocatie voor autocommercials.

De terugvlucht is van Kaapstad naar Amsterdam.

Samenvatting

19 / 20 daagse vliegreis vanaf Schiphol / Periode: Mei/Juni 2016 / Indicatie reissom deelnemer € 6.334,- / Indicatie reissom partner € 4.014,- / Indicatie Toeslag 1 PK € 695,- / Voor mensen met een redelijke zelfredzaamheid. Zéér beperkt aantal beschikbare plaatsen.

Inbegrepen zijn de vermelde vluchten, transfers, rondreis per airconditioned busje, lokale belastingen en diensten van Engelstalige gids/chauffeur. We verblijven in prima toegankelijke accommodaties op basis van logies met ontbijt. Behalve 2 maal extra diner in Moholoholo en verblijf op basis van logies in Kruger Nationaal park, Addo en Tsitsikamma.

Niet inbegrepen zijn de entreegelden (behalve voor de parken Moholoholo, Kruger, Addo en Tsitsikamma), niet vermelde maaltijden, eigen uitgaven, extra excursies en fooien.

Voor de rondreis Zuid-Afrika is bewust gekozen om de entreekosten, kosten van extra excursies, afwijkingen van de excursies en optionele mogelijkheden niet in de reissom te verwerken. De redenen hiervan. Er zijn behoorlijke valutaschommelingen, prijsstijgingen, speciale regelingen en/of tarieven voor mensen met een lichamelijke beperking en/of helpers en bovendien wil of kan niet iedereen aan alle voorgestelde uitstapjes deel te nemen. Uiteraard zullen alle activiteiten met u doorgesproken en afgestemd worden door de reisleiding en zijn mede vrijwilligers.

De gebruikte termen zijn: De kosten hiervan zijn niet inbegrepen bij de reissom.

Indien u gebruik wilt maken van 4 x 4 vervoer, dan bent u een toeslag verschuldigd.

Entreegelden zijn niet inbegrepen bij de reissom. Optioneel.