Reizen met lichamelijke beperking

Reizen opzich is al een avontuur opzich, laat staan reizen met een lichamelijke beperking. Om het reizen met een lichamelijke beperking toch zo makkelijke en eenvoudig proberen te maken, geven wij enkele tips.

Een goed begin… Voordat men op reis gaat is het verstandig om alvast uit te zoeken waar eventuele knelpunten zitten in het reisplan voor iemand met een lichamelijke beperking. Denk hierbij aan een beklimming om zonsondergang te bekijken of een wandeling over het strand. Als men dit op tijd weet kan er worden gezocht naar alternatieven of andere oplossingen.

Met een rolstoel naar het strand

Vliegen met een rolstoel is ook niet altijd even eenvoudig. Om veel problemen of oponthoud te voorkomen is het raadzaam om een directe vlucht te boeken. Mocht dat echt niet lukken en zit er een overstap in. Neem dan tijdig contact op met de vluchtmaatschappij, het liefst 48 uur van te voren. Het vervoer van medische hulpmiddelen (rolstoel) is altijd gratis zelfs voor low-cost maatschappijen geldt dat.

Belangrijk is je eigen onmogelijkheden en mogelijkheden te kennen. Zo is het raadzaam om in minder ontwikkelde landen er voor te kiezen om zelf een auto te huren in plaats van het openbaar vervoer te nemen om dat ze hier nog niet zijn voorbereidt op mensen die reizen in een rolstoel of met een lichamelijke beperking.

Mocht je minder gaan rondreizen maar plaatsen vanaf een vaste standplaats gaan verkennen. Zorg dan dat deze accommodatie rolstoelvriendelijk is, zodat je echt tot rust kan komen.