Cyprus

Cyprus ligt helemaal in het oosten van de middellandse zee, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Turkije en 100 kilometer ten westen van Syrië. Cyprus heeft, ondanks 3500 jaar vreemde overheersing altijd zijn Griekse identiteit behouden. Het is een klein land, maar wel het op twee na grootste eiland van de Middellandse zee. In juli 1974 vielen Turkse troepen het land binnen. Sindsdien wordt het noordelijk deel van Cyprus door Turkije bezet gehouden. Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie en sinds 2008 is de Euro wettelijk betaalmiddel op het eiland. Het is een bijzonder en veelzijdig eiland met een grote variatie aan attracties. Het biedt comfortabele strandhotels gezellige badplaatsen naast ongerepte landstreken en interessante culturele bezienswaardigheden. Op het eiland zijn zowel moderne steden als verstilde dorpen en zonnige goudgele stranden naast koele weelderig begroeide bergen. De geringe afstanden en goede wegen maken het mogelijk optimaal van deze veelzijdigheid te genieten.

Dankzij het fantastische klimaat en enorme variatie in landschap is Cyprus een paradijs voor natuurliefhebbers. Een grote verscheidenheid aan bomen, struiken en planten gedijt uitstekend in het milde mediterrane klimaat en geeft het eiland het hele jaar door een groen aanzien. Het eiland staat ook bekend om zijn uitbundige vogelleven. Allerlei soorten trekvogels pauzeren er op weg naar warmere of koudere oorden, en met hen vele vogelliefhebbers. Ook liefhebbers van buitensport komen op Cyprus volop aan hun trekken. Zwemmen, zeilen, duiken, wandelen, fietsen, golfen, vissen, het is slechts een greep uit de vele activiteiten die Cyprus te bieden heeft.

Cyprus heeft een zeer lange en bewogen geschiedenis. Ongeveer 10.000 jaar geleden, zo rond 8000 v. Chr., was het eiland al bewoond. Van alle gebeurtenissen die de geschiedenis van het land in de daaropvolgende millennia bepaalden, was de ontdekking van de rijke kopervoorraden één van de belangrijkste. Koper, in het Latijn Kuprum, dankt zijn naam aan het woord “Kypros” de Griekse naam voor Cyprus. De handel in dit metaal bracht Cyprus enorme welvaart. Ruim 3000 jaar geleden vestigden de eerste Grieken zich op het eiland. Met hen deden de Griekse taal en cultuur hun intrede. In de loop van de eeuwen werd Cyprus overheerst door Egyptenaren, Assyriërs, Perzen, Ptolemeeën en Romeinen, waarna het eiland onder Byzantijnse heerschappij kwam. Later zwaaiden kruisridders, het Frankische adelgeslacht De Lusignan, Venetianen, Osmanen en Britten er de scepter.

Cyprus was tot 1960 een kolonie van het Britse rijk. De invloed van de Engelsen neemt geleidelijk af, maar de sporen van de Britse invloeden zijn nog nadrukkelijk aanwezig. Zo wordt er op Cyprus nog aan de linkerkant van de weg gereden en zit de bestuurder aan de rechterkant van de auto. De toeristen die op Cyprus komen zijn voor een groot deel afkomstig uit Groot-Brittannië, net als de eigenaren van toeristische bars en restaurants in de populaire badplaatsen. Op veel plekken kun je dan ook ‘pints of lager’ krijgen en het calorierijke Engelse ontbijt.

De cultuur op het eiland is rijk en veelzijdig. Overal wordt de bezoeker herinnerd aan de diepgewortelde culturele tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. De Grieks Orthodoxe kerk, die al in de 1e eeuw de intrede deed, speelt daarin een grote rol. Vrijwel wekelijks vindt er ergens op het eiland een festiviteit plaats, hetzij een kleurrijk folklore festival, hetzij een religieus evenement. De kracht van de traditie spreekt ook uit de rijke volkskunst. Eeuwenoude ambachten worden tot op de dag van vandaag beoefend.

De Cypriotische keuken lijkt erg veel op de keukens van de omringende landen. Er zijn uiteraard vooral grote overeenkomsten met de Griekse en de Turkse keuken. Wie van verse vis, heerlijke gegrilde vleesgerechten en fantastische salades houdt die zal hier niet snel verhongeren. Typisch Cypriotisch is het serveren van meze, een grote selectie van lekkernijen. Door in een restaurant een mezeschotel te bestellen kun je met het hele gezelschap op een fantastische wijze kennismaken met al het lekkers dat Cyprus te bieden heeft.

PAPHOS

Het toeristische Paphos is door haar vele oudheidkundige bezienswaardigheden niet voor niets in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Volgens de Griekse mythologie werd in de omgeving van deze stad de Griekse godin Aphrodite geboren uit het schuim van de zee. In de haven van Paphos staat het kasteel en verspreid over de stad vinden we diverse interessante musea op het gebied van archeologie, etnografie en Byzantijnse geschiedenis. Na een bezoek aan de oude vissershaven kunt u naar het archeologische park Kato Pafos. Dit Archeologisch Park bevat monumenten uit de lange periode van prehistorie tot Middeleeuwen, maar de meeste dateren van de Romeinse tijd. Onbetwist hoogtepunt vormen de bijzondere mozaïekvloeren van vier Romeinse villa’s! Naast cultuur heeft Paphos ook een heerlijke boulevard met vele terrasjes en een overdekte bazaar met een groente- en fruitmarkt. Kortom, er is volop te doen.

Uw verblijf

Gedurende uw 13 daagse vakantie verblijft u in een volledig aangepast populair middenklas toeristencomplex. Het ligt direct aan zee en heeft een mooie, ruime lobby met receptie, lift, minimarkt, tv-ruimte, kapper, bibliotheek, wasserette en gameroom. Ook beschikt het over verschillende bars, een snackbar en een restaurant. Er is gratis WIFI in de openbare ruimtes. Het grote mooi gevormde zwembad ligt direct aan zee. Op het zonneterras en strand zijn ligbedden en parasols aanwezig. Zowel ‘s avonds als overdag is er een regelmatig animatieprogramma. Langs de zee is een wandelpad aangelegd en de afstand tot het centrum van Paphos is ongeveer 2000 meter.

De modern ingerichte rolstoelaangepaste appartementen zijn voorzien van een woon-/slaapkamer met eet- en zithoek, telefoon, tv, airconditioning en een huurkluisje. Daarnaast is er een kitchenette met twee kookplaten, magnetron, koelkast, broodrooster en waterkoker. Badkamer met bad en/of douche, toilet en föhn. De appartementen hebben een balkon of terras. Ter plaatse zijn diverse hulpmiddelen te huur zoals elektrische rolstoelen, tilliften etc.

De verzorging is op basis van halfpension. Vanuit uw standplaats worden er diverse leuke excursies verzorgd met al dan niet aangepast vervoer. De planning van de excursies geschiedt in onderling overleg en enkele mogelijkheden zijn o.a. de stad Paphos, het prachtige binnenland, het rijke groene beboste Troodosgebergte of Nicosia, de hoofdstad van Cyprus en één van de weinig overgebleven verdeelde hoofdsteden ter wereld.

13 daagse vliegreis vanaf Schiphol / Periode: september 2016 / Indicatie reissom deelnemer € 2.407,- / Indicatie reissom partner € 1.732,- / Toeslag 1 PK op aanvraag